VL_FI_1200x600_aineenvaihdunta ja energiankulutus.jpg

6 vinkkiä lenkkeilyn aloittamiseen

Onko sinulla kipinä lenkkeilyyn, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle? Lenkkeily on hyvä liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikenikäisille.

Säännöllinen harjoittelu edistää terveyttä ja parantaa kuntoa. Lenkkeily on edullinen harrastus, sillä voit tehdä sitä melkeinpä missä tahansa – tarvitset vaan omalle jalalle sopivat kunnolliset juoksukengät ja ”askeleen” ovesta ulos.

1. Aloita rauhallisesti

Lenkkeilyn aloittaessa on tärkeää lähteä liikkeelle rauhallisesti oman kuntotasosi mukaan, jotta innostuksen kipinä ei sammu liian rankkaan aloitukseen. Aivan aloittelijalla ensimmäisten viikkojen aikana vain pieni osa harjoittelusta tulisi olla juoksua. Kävelystä juoksuun totuttautuminen tapahtuu vähitellen. Vauhdin ei tarvitse nousta, kun siirryt reippaasta kävelystä juoksuun. Sopiva juoksuvauhti on sellainen, jonka aikana pystyy puhumaan.

2. Aseta realistiset tavoitteet

Kirjaa tavoitteesi ylös ja seuraa toteutumista. Tavoite voi olla lähtötasostasi riippuen esim. puolen tunnin hölkkä ilman kävelyä, juoksutapahtumaan osallistuminen tai 10 km:n juoksulenkki tietyllä vauhdilla. Tavoitteet pitävät motivaatiota yllä silloinkin, kun lenkille lähteminen tuntuu vaikealta.

3. Treenipäivät kalenteriin

Laita lenkkipäivät ennalta kalenteriin ja pakkaa juoksuvaatteet mukaan jo edellisenä päivänä. Kun harjoittelu on säännöllistä ja tapahtuu tiettyinä ennalta päätettyinä päivinä, lenkille lähdöstä on vaikeampi luistaa.

4. Lenkkeile kaverin kanssa

On helpompi motivoida itseään harjoitteluun, kun voi samalla viettää aikaa kaverin kanssa. Lisäksi kaveri voi kannustaa sinua liikkeelle silloin, kun et muuten jaksaisi lähteä lenkille – sama pätee myös toisin päin.

5. Motivoi ja palkitse

Tavoitteet auttavat motivaation ylläpitämisessä ja harjoittelu palkitsee. On hienoa huomata, kun kunto kasvaa ja pystyt aiempaa parempiin suorituksiin. Aseta myös pienempiä, konkreettisia välitavoitteita, joiden saavuttamisesta saa hyvän mielen tai voi palkita itseään jotenkin, vaikkapa saunalla, hyvällä illallisella tai uudella treenivaatteella.

6. Noudata treeniohjelmaa

Treeniohjelma auttaa sinua pääsemään alkuun ja vähitellen tehostamaan treeniäsi. Netissä on runsaasti ilmaisia juoksuohjelmia ja -harjoituksia sekä aloittelijoille että harrastajille. Valitse ohjelma, joka sopii sinun lähtötasoosi ja tavoitteisiisi.

Ja nyt vaan lenkkarit jalkaan ja rohkeasti lenkille. Tsemppiä harjoitteluun!