Terveystietoa

VL_FI_Kollageeni_1200x600.jpg

Kollageeni

Kehossa on eniten tyypin I kollageenia ja sitä on luissa, jänteissä, nivelsiteissä ja ihossa. Tyypin II kollageenia on runsaimmin rustossa.

Mitä kollageeni on?

Kollageeni on sidekudosproteiini, joka koostuu aminohapoista. Kollageenia esiintyy koko kehossa – luustossa, rustoissa, jänteissä, ihossa sekä elinten ympärillä. Kollageeni pitää ihon, nivelet, jänteet ja muut kudokset vahvoina ja toimintakykyisinä. Noin 25-30% kehon proteiinista on kollageenia ja antaa tukea ja lujuutta kudoksille. Nivelruston proteiineista 70% on kollageenia.

Kehossa on eniten tyypin I kollageenia ja sitä on luissa, jänteissä, nivelsiteissä ja ihossa. Tyypin II kollageenia on runsaimmin rustossa.

Nivelrusto

Nivelpintaa peittää mm. veden, rustosolujen, proteoglykaanien ja kollageenisäikeiden muodostama sidekudos. Proteoglykaanit sitovat itseensä vettä kun taas kollageeni pitää nivelruston sitkeänä. Nivelrusto keventää kehon painon ja liikkeen luuhun kohdistamaa mekaanista rasitusta. Kollageenikuitujen ja korkea vesipitoisuus varmistavat, että rusto kestää hyvin painetta. Voidaankin sanoa, että nivelrusto on kehon iskunvaimennin.

Kuinka elimistö muodostaa kollageenia?

Käytämme nivelrustoa jatkuvasti ollessamme aktiivisia. Rusto toki huoltaa itseään jatkuvasti, mutta pysyäkseen toimintakuntoisena, sen on saatava ravintoaineita ja rakennuspalikoita nivelnesteestä.

Elimistö muodostaa kollageenia aminohapoista, joita saadaan proteiinipitoisesta ravinnosta. Aminohappoja saamme sekä eläinperäisestä että kasviperäisestä ruoasta.

Aminohappojen lisäksi tarvitsemme C-vitamiinia, joka osallistuu prosessiin muodostamalla stabiileja kollageeniketjuja. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista ihon, rustojen, luuston, hampaiden ja verisuonten normaalia toimintaa varten.

Kollageenin muodostuminen ja ikääntyvä keho
Nivelrustojen vetolujuus ja elastisuus saavuttaa huippunsa noin 30-vuotiaana, jonka jälkeen nivelrusto alkaa heiketä rakenteellisista muutoksista, oksidatiivisesta stressistä ja ruston ainesosien tasapainon muuttumisesta johtuvista syistä. Nivelrustojen kulumiseen vaikuttaa myös niihin kohdistuva rasitus, mahdolliset vammat ja myös ravitsemuksella on merkitystä kollageenin muodostumiseen.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että denaturoimaton II-tyypin kollageeni voi suojata nivelrustoa ja näin ylläpitää nivelten, kehomme iskunvaimentimien, toimintaa. On tärkeää pitää huolta nivelistä läpi koko elämän.

Mistä kollageenia saa – kollageenin lähteet ravinnossa

Elimistö muodostaa kollageenia aminohapoista, joita saamme ravinnon proteiineista. Ravinnosta saat kollageenia samoista lähteistä, kuin mistä löydät sitä kehossa. Hyviä kollageenin lähteitä ovat liha, kala ja liivate. Kasviperäisenä kollageenia ei ole.

Hydrolysoidun ja denaturoimattoman kollageenin ero

Nivelten hyväksi kehitetyissä ravintolisissä on pääsääntöisesti joko gelatiinia, hydrolysoitua kollageenia tai denaturoimatonta kollageenia.

Gelatiini ja hydrolysoitu kollageeni ovat suurista proteiineista pienemmiksi jaettuja ainesosia. Kollageenia pitkään keitettäessä (esimerkiksi luuliemi), se hajoaa gelatiiniksi. Kollageeni voidaan myös esikäsitellä hydrolysoiduksi gelatiiniksi tai tutummin hydrolysoiduksi kollageeniksi. Denaturoimaton kollageeni puolestaan ei ole esihajoitettu pienemmiksi proteiineiksi tai aminohapoiksi vaan on pilkkomaton.

Gelatiini tai hydrolysoitu kollageeni antavat rakennuspalikoita kehon omaan kollageenituotantoon. Denaturoimaton kollageeni II puolestaan toimii kehossa pieninä annoksina prosessissa, jota kutsutaan oraaliseksi toleranssiksi. Tällöin keho saa denaturoimatonta kollageenia suolistoon, joka antaa signaalia keholle ja käskee kehoa jättämään oman kollageenin rauhaan. Näitä erilaisia kollageenimuotoja ei näin ollen voi myöskään verrata toisiinsa, sillä ne toimivat hieman eri tavalla. Molemmista keho saa rakennusaineita, mutta ainoastaan denaturoimaton kollageeni II voi oraalisen toleranssin avulla lähettää signaaleja, jotka säilyttävät rustoa.

Denaturoimattoman II tyypin kollageenin hyödyt

Nivelten hyväksi kehitetty Collagen Duo sisältää denaturoimatonta tyypin II kollageenia, joka säilyttää nivelrustoa. Koska käytämme niveliämme päivittäin, on näistä kehomme iskunvaimentimista pidettävä hyvää huolta.

Collagen Duo

  • Tutustumistarjous -50 % uusille asiakkaille
  • Laadukasta denaturoimatonta tyypin II kollageenia
  • Antioksidantit seleeni ja C-vitamiini

Kokeile puoleen hintaan

Vain 12,25€ 24,50€