Terveystietoa

VL_FI_1200x600_Hapettumisstressi.jpg

Hapettumisstressi eli oksidatiivinen stressi

Kun elimistön aineenvaihdunta muuttaa ruoan hapen avulla energiaksi tai kun immuunijärjestelmä taistelee elimistöön tulleita mikro-organismeja vastaan, syntyy reaktiivisia happiyhdisteitä kuten esimerkiksi vapaita radikaaleja.

Antioksidantit ovat kehon luonnollinen puolustus reaktiivisia happiyhdisteitä vastaan. Tällaisia happiyhdisteitä ovat esimerkiksi vapaat radikaalit. Elimistö tuottaa itse monia entsyymejä, jotka toimivat antioksidantteina. Ne toimivat estämällä ja neutralisoimalla reaktiivisten happiyhdisteiden suurta määrää elimistössä. Näiden happiyhdisteiden suuri määrä muodostaa kehoon hapettusmistressin eli oksidatiivisen stressin.

Reaktiiviset happiyhdisteet

Reaktiivisia happiyhdisteitä muodostuu kehossa jatkuvasti kehon kuluttaessa happea. Yksi esimerkki reaktiivisista happiyhdisteistä ovat vapaat radikaalit. Antioksidantteja muodostuu elimistössä, ja ne auttavat elimistöä neutralisoimaan happiyhdisteitä, jotka ovat soluille haitallisia.

Reaktiivisten happiyhdisteiden muodostumisen ja niitä neutraloivien antioksidanttien välinen tasapaino on elimistölle olennaista, jotta sen solut voivat toimia normaalisti.

On laskettu, että yksi solu muodostaa yli 20 biljoonaa reaktiivista happiyhdistettä joka päivä normaalin aineenvaihdunnan puitteissa. Ja jokainen solu joutuu joka päivä näiden yhdisteiden hyökkäyksen kohteeksi 10 000 kertaa. Antioksidanttientsyymit, joita elimistö tuottaa toimivat elimistön puolustuksena näitä yhdisteitä vastaan. Tasapaino reaktiivisten happiyhdisteiden muodostumisen ja niitä neutraloivien antioksidanttien välillä on välttämätöntä, jotta elimistö toimisi optimaalisesti.

Antioksidantit

Antioksidantit voivat toimia estämällä ja neutralisoimalla reaktiivisten happiyhdisteiden suurta määrää. Joitakin antioksidantteja elimistö voi tuottaa itse entsyymien muodossa.

Antioksidantteja, esimerkiksi C-vitamiinia ja E-vitamiinia, ja mineraaleja seleeni, kupari ja sinkki, on myös ravinnossa. Runsaasti antioksidantteja sisältäviä ruokaineita ovat esimerkiksi marjat, hedelmät, pähkinät, vihannekset ja mausteet. Antioksidanttien C- ja E-vitamiinin saanti suojaa soluja hapettumisstressiltä.

Monet eri yhdisteet edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä:

  • Vitamiinit, kuten riboflaviini, C-vitamiini ja E-vitamiini
  • Mineraalit kuten seleeni, kupari ja sinkki
  • Entsyymit joita elimistö tuottaa

Hapettumisstressin syntyminen

Reaktiivisten happiyhdisteiden, esimerkiksi vapaiden radikaalien, tavallista runsaampi muodostuminen, voi johtaa elimistön antioksianttien riittämättömyyteen. Tilaa jossa tämä epätasapaino reaktiivisten happiyhdisteiden ja antioksidanttien välillä jatkuu pidempään, kutsutaan hapettumisstressiksi tai oksidatiiviseksi stressiksi.

Oksidatiivista stressiä voi verrata siihen, mitä rasvalle tapahtuu sen hapettuessa tai naulalle tapahtuu sen ruostuessa. Monet seikat voivat vaikuttaa reaktiivisten happiyhdisteiden suuremman määrän syntymiseen, esimerkiksi raskas liikunta, väärä ravinto, tupakointi, ympäristömyrkyt, raskasmetallit tai stressi.

Kun elimistö altistuu rasituksille, sen antioksidanttipuolustuksen kunnollinen toiminta on erityisen tärkeää, jotta keho olisi mahdollisimman hyvin varustautunut vapaiden radikaalien lisääntynyttä määrää varten.

VitaePro tuotepaketti
  • Lihasten ja nivelten hyvinvointiin

VitaePro

  • Tehokas koostumus erityisesti lihaksille, nivelille ja vastustuskyvylle
  • Nyt parannettu koostumus lihaksille!
  • Tilauksen ensimmäinen lähetys puoleen hintaan ja nyt kaupan päälle lämpövoide
  • Toimitus suoraan kotiin kuuden viikon välein. Ei sitovaa määräaikaa

Kokeile puoleen hintaan!

Vain 17,75€ 35,50€

Laadukkaat ainesosat koko kehon hyvinvointiin:

NIVELILLE: Boswellia serrata auttaa pitämään nivelissä miellyttävän tunteen. LIHAKSILLE: D3-vitamiini edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä. VASTUSTUSKYVYLLE: Seleeni, sinkki, B12-, C- ja D3-vitamiini edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. SYDÄMELLE: Omega-3-rasvahapot (DHA ja EPA) ja tiamiini edistävät sydämen normaalia toimintaa. Tutkittu vaikutus sydämen normaaliin toimintaan 250 mg:lla EPA:a ja DHA:ta (2 kapselia/vrk).  SUOJAA SOLUJA: Antioksidantit seleeni, C-ja E-vitamiini edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä.
VÄHENTÄÄ VÄSYMYSTÄ: B12- ja C-vitamiini auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. SIDEKUDOKSILLE: Mangaani edistää sidekudoksen normaalia muodostumista.