Terveystietoa

VL_FI_Astaksantiini_1200x600.jpg

Astaksantiini

Astaksantiini toimii kasveissa antioksidanttina

Kasvit, jotka altistuvat voimakkaalle auringonvalolle tuottavat väriaineita suojatakseen itseään sekä tehostaakseen fotosynteesiä. Näitä väriaineita kutsutaan karotenoideiksi.

Astaksantiini kuuluu karotenoideihin ja sitä tuottaa muun muassa Haematococcus pluvialis -levä. Tämä vihreä mikrolevä tuottaa punaista pigmenttiä, astaksantiinia, suojatakseen itsensä ympäristön rasitteilta, kuten esimerkiksi UV-säteilyltä ja ravinnon puutteelta. Astaksantiini suojaa levää UV-säteilyn vahingolliselta vaikutukselta ja reaktiivisilta happiyhdisteiltä (ROS), joita syntyy fotosynteesin sivutuotteena. Levä tuottaa myös muita aineita reagoidessaan stressiin eli pieniä määriä luteiinia ja beetakaroteenia.

Monet merenelevät, esimerkiksi äyriäiset, kirjolohi ja lohi, jotka syövät levää, sisältävät runsaasti astaksantiinia. Astaksantiini on villinä elävän kirjolohen ja lohen punainen väriaine.

Erilaiset karotenoidit

  • Beetakaroteeni
  • Luteiini
  • Zeaksantiini

Karotenoidit suojaavat kasveja

Astaksantiini ja muut karotenoidit kuten luteiini ja zeaksantiini sisältävät luonnollisia väriaineita, joita on monissa hedelmissä, vihanneksissa, marjoissa ja muissa kasveissa. Karotenoidit ovat luonnon rasvaliukoisia pigmenttejä. Pigmenttien väri vaihtelee keltaisesta oranssiin ja punaiseen. Toisten kasvien punainen väri peittyy jossakin kasvuvaiheessa vihreään klorofylliin, ja joissakin vaiheissa karotenoidit antavat hedelmille, vihanneksille ja kukille voimakkaan värin. Karotenoideja on tunnistettu yli 600 eri tyyppiä; esimerkiksi keltainen luteiini, oranssi beetakaroteeni ja punainen astaksantiini. Ne keräävät valoenergiaa ja tehostavat siten fotosynteesin vaikutusta. Lisäksi ne suojaavat kasveja reaktiivisilta happiyhdisteiltä toimimalla antioksidantteina.

Miten astaksantiini toimii?

Astaksantiini on happirikas karotenoidi ja kuuluu ksantofyllien ryhmään. Sen rakenne koostuu monesta kaksoissidoksesta, jotka hapen kanssa saavat astaksantiinin toimimaan sille tyypillisellä tavalla. Astaksantiini voi neutralisoida monia erilaisia reaktiivisia happiyhdisteitä kasveissa, kun kasvit altistuvat voimakkaalle auringonvalolle. Astaksantiini voi yhdessä muiden ksantofyllien kanssa sitoa vahingollista ylimääräistä energiaa ja muuttaa sen lämmöksi.

Missä astaksantiinia viljellään?

Astaksantiinia tuottavaa levää esiintyy luonnostaan esimerkiksi lammissa. Levää jota käytetään astaksantiinin kaupalliseen tuotantoon, viljellään aurinkoisissa paikoissa kuten Havaijilla valvotuissa olosuhteissa, jotta ympäristön biologiset tai kemialliset vaikutukset saadaan estettyä. Levää viljellään suurissa makeanveden altaissa.

VitaePro ravintolisä
VitaePro
Voimakkaita luonnon antioksidantteja, useita eri vitamiineja, mineraaleja, omega-3-rasvahappoja ja kasviuutteita monipuolisesti kehon hyvinvoinnin tueksi.
16,90€ 33,80€
Cal-Mag ravintolisä
Cal-Mag
Luuston ja lihasten hyvinvointiin kehitetty täsmätuote.
7,20€ 14,40€
Collagen Duo ravintolisä
Collagen Duo
Korkealaatuista denaturoimatonta tyypin II kollageenia, seleeniä ja C-vitamiinia.
12,25€ 24,50€