Terveystietoa

VL_FI_B-vitamiini_1200x600.jpg

B-vitamiinit

B-vitamiinien ryhmään kuuluu kahdeksan eri B-vitamiinia. B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, jotka eivät (B12-vitamiinia lukuun ottamatta) muodosta elimistössä suuria varastoja, vaan niitä tulee saada ravinnosta jatkuvasti.

B1-vitamiini (tiamiini) löydettiin jo vuonna 1926. Sen jälkeen B-vitamiinien perhe on lisääntynyt, ja nykyisin siihen lasketaan kuuluvaksi seuraavat 8 eri B-vitamiinia: tiamiini (B1), riboflaviini (B2), niasiini (B3), pantoteenihappo (B5), B6-vitamiini, biotiini (B7), folaatti (B9) sekä B12-vitamiini. Jokaisella B-vitamiinilla on erityinen tehtävä elimistössämme. Kaikille B-vitamiineille on yhteistä se, että ne liittyvät kehon entsyymijärjestelmiin. Lisäksi B-ryhmän vitamiinit (folaattia lukuun ottamatta) osallistuvat energiaravintoaineiden kuten hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan.

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia, mikä tarkoittaa, että ne poistuvat elimistöstä melko pian virtsan mukana. Ne eivät varastoidu kehoon samalla tavoin kuin rasvaliukoiset vitamiinit. Poikkeuksena kuitenkin B12, joka voi varastoitua maksassa yli neljä vuotta.

Jokaisella B-vitamiinilla on oma tehtävä

On hyvä tietää eri B-vitamiinien tehtävät ja myös se, että ne eivät korvaa toisiaan.

 • Biotiini edistää hiusten pysymistä normaaleina.
 • Niasiini, pantoteenihappo, riboflaviini, tiamiini, biotiini, B12 ja B6 edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa.
 • Folaatti ja B12 osallistuvat solujen jakaantumisprosesseihin.
 • Folaatti, niasiini, pantoteenihappo, riboflaviini ja B12 auttavat vähentämän väsymystä ja uupumusta.
 • Folaatti edistää raskauden aikaista kudosten kasvua sekä edistää normaalia aminohapposynteesiä ja normaalia veren muodostumista.
 • Folaatti ja B12 edistävät normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa.
 • Folaatti, niasiini, pantoteenihappo, tiamiini, biotiini, B12 ja B6 edistävät normaaleja psykologisia toimintoja.
 • Folaatti, B12 ja B6 edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
 • Niasiini, riboflaviini, tiamiini, biotiini, B12 ja B6 edistävät hermoston normaalia toimintaa.
 • Biotiini, niasiini ja riboflaviini edistävät limakalvojen ja ihon pysymistä normaaleina.
 • Pantoteenihappo edistää steroidihormonien, D-vitamiinin ja joidenkin hermovälittäjäaineiden normaalia synteesiä ja aineenvaihduntaa.
 • Riboflaviini, B12 ja B6 edistävät normaalia veren punasolujen muodostumista.
 • Riboflaviini edistää raudan normaalia aineenvaihduntaa, näön pysymistä normaalina sekä edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.
 • Tiamiini edistää sydämen normaalia toimintaa
 • B6-vitamiini edistää normaalia kysteiinin synteesiä, normaalia proteiini- ja glykogeeniaineenvaihduntaa sekä hormonitoiminnan säätelyä.

B-vitamiinin lähteet

Eri B-vitamiineja saadaan usein samoista ruoista. B-vitamiinia sisältäviä ruokia tulisikin syödä päivittäin, sillä kaikki B-vitamiinit eivät varastoidu.

Täysjyväleipä ja kuivahiiva sisältävät reilusti B-vitamiinia. Muita B-vitamiinin lähteitä ovat maitotuotteet, pavut, idut, mantelit, pähkinät, siemenet, maksa ja luonnonriisi sekä tummanvihreät kasvikset, kuten parsakaali.

B12-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinperäisistä ruoka-aineista, kuten lihasta, kananmunasta, maitotuotteista ja kalasta. Siksi kasvissyöjien, etenkin vegaanien, täytyy olla tarkkana, jotta he saavat myös tätä vitamiinia.

B12-vitamiini ja ikäihmiset

B12-vitamiinin saantikyky ravinnosta heikentyy iän myötä. Iäkkäämpien henkilöiden täytyykin olla erityisen tarkkoina, jotta he saavat B12-vitamiinia tarpeeksi.

Muut vitamiinit

Kahdeksan B-vitamiinin lisäksi muita vitamiineja ovat A-, C-, D-, E- ja K-vitamiinit. A-, D-, E- ja K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia ja C- ja B-vitamiinit ovat puolestaan vesiliukoisia vitamiineja.

MultiPro

 • Tehoyhdistelmä vitamiineja ja mineraaleja
 • Kaikki tärkeät B-vitamiinit ja C- ja D-vitamiinia
 • Mineraalit kromi, sinkki, seleeni, kupari ja jodi

Kokeile puoleen hintaan

Vain 7,95€ 15,90€

Vastustuskyvylle: B6-, B9-, B12-, C- ja D-vitamiinit sekä kupari edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
Väsymyksen ehkäisyyn: C-vitamiini ja B-vitamiinit (B2, B3, B5, B6, B9 ja B12) auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.
Psykologisiin toimintoihin: C- ja B-vitamiinit (B1, B3, B6, B7, B9 ja B12) edistävät normaaleja psykologisia toimintoja, kuten muistia ja oppimiskykyä.
Energia-aineenvaihduntaan: Niasiini, pantoteenihappo, riboflaviini, tiamiini, biotiini, B6- ja B12-vitamiinit edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa.
Hiuksille: Biotiini, sinkki ja seleeni edistävät hiusten pysymistä normaaleina.