Terveystietoa

VL_FI_1200x600_ravitsemussuositukset.jpg

Ravitsemussuositukset 2014

Viimeisimmät suomalaiset ravitsemussuositukset julkaistiin alkuvuonna 2014 ja ne perustuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin.

Pääpaino uusissa suosituksissa on terveyttä edistävän ruokavalion kokonaisuudessa. Muutoksina edellisiin suosituksiin on mm. nostettu D-vitamiinin ja seleenin saantisuositus ja alennettu suolan saantisuositus. Myös punaisen lihan vähentämiseen ja rasvojen sekä hiilihydraattien laatuun on kiinnitetty huomiota. Omega-3-rasvahappoja suositellaan, ja mikäli syöt rasvaista kalaa harvemmin kuin 2-3 kertaa viikossa, omega-3-rasvahappoja voi olla hyvä ottaa vaikka ravintolisänä.

Hyvinvointia lautasmallilla

On vakuuttavaa tutkimusnäyttöä siitä, että suositeltava ruokavalio edistää terveyttä ja pienentää lukuisien sairauksien riskiä. Suosituksissa hyvää ruokavaliota on havainnollistettu ruokakolmiolla ja lautasmallilla. Terveyttä edistävä ruokavalio sisältää runsaasti kasvikunnan tuotteita eli kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja ja täysjyväviljaa. Se sisältää myös kalaa, kasviöljyjä ja kasviöljypohjaisia levitteitä, pähkinöitä ja siemeniä sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita. Suositusten mukainen ruokavalio on koostumukseltaan monipuolinen ja vaihteleva.

Alla olevasta taulukosta näet suositeltavat ruokavaliomuutokset energiatasapainon ja terveyden edistämiseksi.

Ravitsemussuositukset_ruokavaliomuutokset_FI.png

Ateriarytmi

Aterian sisällön lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota myös ateriarytmiin, jonka tulisi jakautua säännöllisesti koko päivälle. Säännöllinen ateriarytmi pitää veren glukoosipitoisuuden tasaisena ja hillitsee nälän tunnetta sekä suojaa hampaita reikiintymiseltä. Se auttaa syömään kohtuullisesti yksittäisillä aterioilla ja vähentää houkutusta napostella tai ahmia ruokaa. Ateriarytmin säännöllistäminen tukee painonhallintaa.

Lähde: www.ravitsemusneuvottelukunta.fiTerveyttä ruoasta − Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. (ISBN 978-952-453-801-5)

VitaePro ravintolisä
VitaePro
Voimakkaita luonnon antioksidantteja, useita eri vitamiineja, mineraaleja, omega-3-rasvahappoja ja kasviuutteita monipuolisesti kehon hyvinvoinnin tueksi.
16,90€ 33,80€
MultiPro - monivitamiini- ja mineraalilisä
MultiPro
Sisältää kaikki B-vitamiinit, C- ja D-vitamiinia sekä mineraalit kromi, sinkki, seleeni ja jodi.
7,95€ 15,90€
Vitamin K2 ravintolisä - k2 vitamiini ja d-vitamiini
Vitamin K2
Vitamin K2 sisältää tärkeitä K2- ja D-vitamiineja luustosi hyväksi.
10,75€ 21,50€