VL_FI_PerttiKuntosalilla_1200x600.jpg

Pertti Karppinen: Liikunnalla hyvää oloa!

Pertti Karppinen kertoo liikunnan suotuisista vaikutuksista hyvinvointiin ja antaa vinkkejä liikunnan harrastamiseen.

Säännöllinen ja monipuolinen liikunta edistää terveyttä ja tuo hyvää oloa. Pertti kannustaa kaikkia liikkumaan ja pyytämään kaverinkin mukaan. 

Pertti Karppisen vinkit:

Ota vastuu omasta terveydestäsi - Kukaan muu ei sitä tee!

Iän myötä jokainen huomaa, että hyvä terveys ei ole itsestäänselvyys, vaan siitä pitää aktiivisesti pitää hyvää huolta. Se on jokaisen omalla vastuulla, muistuttaa Pertti osuvasti. Omaa hyvinvointia on mahdollista parantaa terveellisen ravinnon ja liikunnan avulla sekä huolehtimalla riittävästä levosta. On tärkeää kiinnittää huomiota omaan ruokavalioon ja totuttaa itsensä liikkumaan säännöllisesti. Kun ruokavalio on terveellinen ja ateriakoot on sopeutettu kulutukseen, liikakiloja ei pääse kertymään. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio yhdessä auttavat mm. verenkiertoelimistöä pysymään kunnossa.

Kaikki liikunta on hyväksi

Pertti neuvoo jokaista valitsemaan liikuntaharrastuksen, joka tuntuu itselle hyvältä ja johon on pieni kynnys lähteä. Hyviä liikuntamuotoja ovat mm. sauvakävely, pyöräily, uinti ja tietysti soutu – vaikka soutulaitteella, sanoo Pertti ja tietää mistä puhuu. Vanhanakin voi vielä aloittaa – koskaan ei ole liian myöhäistä. Tärkeää on totuttaa itsensä liikkumaan säännöllisesti! Monelle vaikeinta onkin ”askel ovesta ulos”, mutta sen kun saa otettua, niin liikunnan jälkeen olo tuntuu hyvältä. Sitten voi palkita itsensä vaikka saunalla, vinkkaa Pertti.

Kekseliäisyydellä monipuolisuutta liikuntaan

Ihminen on hyvä keksimään tekosyitä siihen, miksei ehdi tai pysty liikkumaan tarpeeksi. Pertti kuitenkin muistuttaa, että kaikki voivat harrastaa jonkinlaista liikuntaa erilaisista rajoitteista huolimatta. Kukin tekee sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä ja mihin pystyy. Jo pienikin arkiliikunta edistää terveyttä ja jokainen voi tehdä kotonakin pieniä kuntoa edistäviä asioita (esim. hyötyliikunta kotiaskareita tehdessä tai lihasliikkeet TV:tä katsellessa). Kekseliäisyydellä jokainen löytää tavan liikkua ja liikkuminen parantaa elämäniloa ja jaksamista!

Motivoi itsesi konkreettisilla osatavoitteilla

Mutta mistä saada lisää motivaatiota harjoitteluun? Pertin mukaan itselle tulee asettaa selkeä tavoite. Motivaatiota voi ruokkia konkreettisilla osa- ja välitavoitteilla, joiden saavuttamisesta saa hyvän mielen tai voi palkita itseään jotenkin. Hyviä osatavoitteita voivat olla esimerkiksi:

  • Kävelen raput hissin sijaan
  • Teen tavoitteeni mukaisen määrän lihasliikkeitä
  • Liikun kunnes x-määrä kaloreita on kulunut
  • Alitan tavoiteaikani lenkillä

Tärkeää on että tavoitteet kirjataan ylös ja niitä seurataan. Alussa tavoite on pienempi ja sitä nostetaan sitä mukaa kuin voimat ja kunto kehittyvät. Motivaation taustalla tulee olla halu kehittyä ja saavuttaa itselle asetetut tavoitteet. Myös monipuolisuus on tärkeää, jotta voi edistyä! Kun tavoitteet ovat kohdillaan ja treenaus sen mukaista, paranevat tuloksetkin ajan myötä.

Nauti hyvistä hetkistä liikunnan parissa

Urheilu edistää terveyttä monin tavoin: Paremman fyysisen kunnon lisäksi liikunta tuo iloa elämään ja auttaa jaksamaan arjessa. Urheilu on myös erinomainen keino stressin purkuun, omien rajojen etsimiseen ja omaan itseensä tutustumiseen. Kuntoilu piristää mieltä, kun liikunnan parissa saa nauttia ja kokea hyviä hetkiä esim. luonnossa tai yhdessä muiden ihmisten kanssa. Joukkuelajit, ryhmäliikunta tai treenit kaverin kanssa ovat erinomainen tapa ylläpitää sosiaalista kanssakäymistä. Pertti kannustaakin kaikkia liikkumaan säännöllisesti ja pyytämään ystävän mukaan harrastamaan!

Lue lisää Pertistä ja hänen upeasta urastaan kilpasoutajana>>