VL_1200x600_HomeOffice_FI.jpg

7 vinkkiä toimivaan kotitoimistoon

Huoneen huolellinen suunnittelu on tärkeää, jotta kotitoimistossa työskentely on mahdollisimman tuottavaa ja samalla myös ergonomista kehollesi.

Ottamalla hieman aikaa työskentelytilasi kehittämiseksi, teet tärkeää työtä lihasjännitysten ja rasitusvammojen välttämiseksi. Tässä ovat tärkeimmät vinkkimme toimivaan kotitoimistoon.

  1. Varaa oma tila työskentelylle. Jos vain mahdollista, kotitoimistona toimii parhaiten oma erillinen tila, joka toimii ainoastaan työtilana ja josta löytyvät kaikki tarvittavat työvälineet.


  2. Huolehdi riittävästä valaistuksesta. Huono valaistus saa istumaan jännittyneenä, mikä voi johtaa muun muassa kireyteen niskan ja hartioiden alueella. Jos olet oikeakätinen, valon tulisi olla vasemmalla puolellasi, jotta vältyt varjolta kirjoittaessasi.


  3. Sijoita näyttösi oikein. Sijoita tietokoneesi näyttö niin, että vältät heijastumia. Näytön tulisi olla käsivarren mitan päässä ja korkeudella, joka varmistaa pään mukavan asennon. Kokeile nostaa näyttösi niin, että silmäsi ovat ruudun yläreunan kanssa samalla tasolla.

    Jos sinulla ei ole erillistä säädettävää näyttöä, voit nostaa läppäriäsi esimerkiksi asettamalla sen kirjapinon päälle. Näytön ollessa silmien korkeudella et joudu kääntämään päätäsi, ja suojaat niskaasi rasitukselta.


  4. Pidä hartiat alhaalla. Omaa työasentoa tarkastellessa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että hartiat pysyvät rentoina. Tämän saavuttamiseksi työpöydän tulisi olla noin 0–2 cm kyynärpäätäsi korkeammalla, jotta kun asetat kätesi pöydälle, hartiat jäävät alas ja tuntuvat rennoilta. Selkänojallinen työtuoli tekee työasennosta mukavamman ja antaa samalla tukea alaselälle.


  5. Aseta hiiri ja näppäimistö niin, että käsivartesi lepäävät pöydällä. Vältä kääntämästä ranteitasi ja pidä ne suorassa. Opettele käyttämään tietokoneesi näppäimistön pikakomentoja ja käytä niitä hiiren sijasta. Näppäimistön pikakomentoja ovat esimerkiksi Ctrl + c (kopioi tekstin) ja Ctrl + v (liittää kopioidun tekstin).


  6. Pidä aktiivisia taukoja. Yksi kotitoimiston merkittävistä haasteista on yksipuolinen rasitus ja epäaktiivisuus. Liiku ja venyttele päivän aikana, jotta veri kiertää kehossasi. Rytmitä päivääsi lyhyillä tauoilla esimerkiksi nousemalla aina välillä ylös, kävelemällä puhelimeen puhuessasi tai venyttelemällä päivän aikana.


  7. Raitis ilma ja ulkoilu voivat alentaa stressiä, lisätä energiaa ja parantaa unenlaatua – ja vaikuttavatkin positiivisesti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Muista siis ulkoilu myös etätöitä tehdessä. Työpäivän aikana voit kokeilla esimerkiksi puheluita puhuessasi käydä samalla kävelyllä.