A-vitamiini

A-vitamiini

A-vitamiini on yksi tärkeimmistä vitamiineista.

Tunnetuimpia A-vitamiinin vaikutusalueita on mm. se, että A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Nykyisin tunnetaan kolmetoista eri vitamiinia, neljä niistä on rasvaliukoisia ja loput vesiliukoisia. A-vitamiini, joka kuuluu rasvaliukoisiin vitamiineihin, löydettiin ensimmäisenä. Ero rasvaliukoisilla ja vesiliukoisilla vitamiineilla on merkittävä, sillä se kertoo mikä vitamiini poistuu elimistöstä nopeasti ja mikä varastoituu soluihin ja elimiin. A-vitamiini varastoituu maksaan ja on käytettävissä sieltä tarvittaessa. Jonkin verran A-vitamiinia varastoituu myös rasvakudoksiin, keuhkoihin ja munuaisiin.
A-, D-, E- ja K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia. Nämä vitamiinit sitovat itseensä rasvaa ja imeytyvät verenkiertoon suolistosta.

Miksi A-vitamiini on hyväksi?

A-vitamiinilla on useita tärkeitä tehtäviä elimistössämme. Se edistää:

  • Normaalia rauta-aineenvaihduntaa
  • Limakalvojen pysymistä normaaleina
  • Ihon pysymistä normaalina
  • Näön pysymistä normaalina
  • Immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • Lisäksi A-vitamiini osallistuu solujen erikoistumisprosessiin

Vitamiinit ravinnossa

A-vitamiineja ovat yleisnimitykseltään kaikki retinolin kanssa samanlaisen biologisen vaikutuksen omaavat yhdisteet. A-vitamiinia on retinolin muodossa turskassa, traanissa, maksapasteijassa, maitotuotteissa ja keltuaisessa. A-vitamiinia on karotenoidi-muodossa porkkanoissa, keltaisissa hedelmissä, bataatissa, punakeltaisissa vihanneksissa, jota keho voi muuntaa A-vitamiiniksi. Betakaroteeni on tunnetuin karoteeni, jota keho muuntaa A-vitamiiniksi. Vaikka eläinperäiset A-vitamiinit voivat olla suurina määrinä myrkyllisiä, kasviperäiset ovat silti turvallisia, sillä karoteeneista muodostuu A-vitamiinia vain tarvittaessa. Luonnon yli 600 karotenoidista noin 50-60 voi toimia A-vitamiinin lähteinä ja näistä betakaroteeni on muuntuu parhaiten.

A-vitamiinin saanti ravinnosta voi vaihdella suuresti. Raaoista vihanneksista keho saa vitamiinia vain vähän, kun taas kypsennetyistä vihanneksista ja öljyistä keho pystyy käyttämään hyväkseen enemmän. Toisaalta taas liian kova paisto- tai friteerauslämpötila voi tuhota A-vitamiinin. Elintarvikkeiden A-vitamiineissa on myös huono säilyvyys, mikäli ne altistuvat ilmalle ja valolle. Antioksidantit (hapettumisen estoaineet) voivat  suojata myös A-vitamiinia.

A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina

A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina ja osallistuu näköpigmentin muodostumiseen silmässä. A-vitamiinin puutos voi ilmetä valoherkkyytenä tai hämäräsokeutena, joka voi vaikeuttaa esimerkiksi autolla ajoa, kun ajamme hämärään tunneliin ja silmän täytyy tottua hämärään nopeasti.

A-vitamiini on oleellinen yhdiste myös limaa tuottaville soluille ja se edistää limakalvojen pysymistä normaaleina.  Solujen erikoistuminen on prosessi, joka on läsnä useiden solujen kasvaessa ja kehittyessä. A-vitamiinilla on keskeinen rooli solujakautumisessa.

A-vitamiinin tarve

A-vitamiinin saantisuositus ilmaistaan retinoliekvivalentteina (RE), jolloin erilaisten karotenoidien retinoliaktiivisuus on muunnettu yhdeksi
yksiköksi. A-vitamiinin saantisuosituksena on miehillä 900 µg retinolia päivittäin ja naisilla 700 µg retinolia päivittäin.

A-vitamiinin puute

Kehitysmaissa noin 250 miljoonaa lasta kärsii A-vitamiinin puutteesta. WHO:n tavoitteena on poistaa A-vitamiinin puute ja siitä aiheutuvat seuraukset. Toimenpiteinä WHO käyttää imetystietouden lisäämistä, ravintolisien antamista lapsille, A-vitamiinipitoisten ruoka-aineiden kasvattaminen ja opetus.

Käyttäjien kokemuksia

Käyttäjien kokemuksia

VitaeLabilla on tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Saamme usein palautetta tyytyväisiltä asiakkailtamme. Lue muutama asiakaskertomuksistamme tästä.

VitaeLabilla on tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Saamme usein palautetta tyytyväisiltä asiakkailtamme.

Laadukkaat ravintolisät vaivattomasti suoraan kotiin!

Laadukkaat ravintolisät vaivattomasti suoraan kotiin!

VitaeLabilta saat laadukkaat ja tutkitut ravintolisät. Palvelukokonaisuuteen kuuluu tuotteiden kotiintoimitus. Lue tästä lisää tuotteistamme ja tilaa!

Tilaa laadukkaat ja turvalliset ravintolisät suoraan kotiin toimitettuna!