D-vitamiini

D-vitamiini

D-vitamiini on elintärkeä vitamiini, joka edistää kalsiumin normaalia imeytymistä ja hyödyntämistä.

Riittävä D-vitamiinin saanti on välttämätöntä luuston hyvinvoinnin kannalta. Ihmisessä on noin 1 kg kalsiumia, joka on luuston tärkein rakennusaine. Kalsiumia tarvitaan jatkuvasti luuston rakennusaineeksi ja sen imeytymishäiriö aiheuttaa luuston haurastumista. Riittävä D-vitamiinin saanti edistää veren normaalia kalsiumtasoa ja auttaa luita ja hampaita pysymään normaaleina.

D-vitamiini edistää myös toisen meille tärkeän mineraalin, fosforin imeytymistä ja hyödyntämistä.

D-vitamiini ja lihakset

Hyvä lihaskunto on tärkeää, jotta voimme pysyä aktiivisina ja liikuntakykyisinä läpi koko elämän. D-vitamiini edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä.

D-vitamiinin saantisuositus

Monilla ikääntyneillä, etenkin naisilla on heikko luusto. Tämä voidaan estää kalsiumin, K2-vitamiinin ja D-vitamiinin avulla, sillä nämä ravintoaineet edistävät luiden pysymistä normaaleina.

D-vitamiinin saantisuositus aikuisille on 10 μg/vrk (THL/2014). Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee, että iäkkäämmät ihmiset, jotka oleilevat vain vähän ulkona päivänvalossa, ottaisivat D-vitamiinilisää. Ikäihmisten D-vitamiinin saannin heikkeneminen johtuu siitä, että ihossa tapahtuva synteesi menettää tehoaan ja ruoan syönti ja ulkoaktiviteetit usein iän myötä luonnostaan vähenevät.

On tärkeää varmistaa D-vitamiinin riittävä saanti koko elämän ajan, ylläpitääksemme luuston kuntoa myös ikääntyessämme.

D-vitamiinin yliannostus

Kehomme voi itse tuottaa D-vitamiinia ihon altistuessa auringon säteille. Rasvaliukoinen D-vitamiini varastoituu elimistöön, jolloin reserviä voidaan hyödyntää mahdollisessa puutostilassa. D-vitamiinia ei kuitenkaan aina pääse muodostumaan riittävästi Euroopan maissa, etenkään talvikuukausina.

Huomioithan, että jos käytät auringossa UV-suojakertoimellista aurinkovoidetta, eivät UV-säteet läpäise rasvakerrosta. Näin myöskään keho ei voi muodostaa D-vitamiinia yhtä paljon, kuin auringonpaisteessa ilman suojakertoimellista aurinkovoidetta. Auringon valosta ei voi saada D-vitamiinin yliannostusta. Suositusten mukaisesta D-vitamiinin saannista kannattaa siis huolehtia vuoden ympäri.

Ihon tumma pigmentti

Ihmisten, joilla on erityisen tummapigmenttinen iho, on vaikeampi tuottaa D-vitamiinia, koska juuri pigmentti eli melaniini kilpailee D-vitamiinin tuotannon kanssa.

D-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin

Solujen jakautuminen on kudosten synnyn ja kasvun perusta. D-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin.

Tutkijat tuntevat nykyään 13 eri vitamiinia, joista neljä on rasvaliukoisia ja loput vesiliukoisia. D-vitamiini kuuluu rasvaliukoisten vitamiinien ryhmään. Rasva- ja vesiliukoisuuden välinen ero on tärkeä, koska se kertoo varastoituvatko ne soluihin tai elimiin vai liukenevatko ne pois elimistöstä. Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat maksaan, josta reserviä voidaan käyttää hyväksi mahdollisessa vitamiinin puutostilassa.

A-, D-, E- ja K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia. Ne sitoutuvat rasvaan ja imeytyvät verenkiertoon suolistosta.

Laadukkaat ravintolisät vaivattomasti suoraan kotiin!

Laadukkaat ravintolisät vaivattomasti suoraan kotiin!

VitaeLabilta saat laadukkaat ja tutkitut ravintolisät. Palvelukokonaisuuteen kuuluu tuotteiden kotiintoimitus. Lue tästä lisää tuotteistamme ja tilaa!

Tilaa laadukkaat ja turvalliset ravintolisät suoraan kotiin toimitettuna!

Käyttäjien kokemuksia

Käyttäjien kokemuksia

VitaeLabilla on tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Saamme usein palautetta tyytyväisiltä asiakkailtamme. Lue muutama asiakaskertomuksistamme tästä.

VitaeLabilla on tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Saamme usein palautetta tyytyväisiltä asiakkailtamme.