VL_Article_stair_1200x600.jpg

Porrastreeni

Oletko kokeillut porrastreeniä? Porrastreeni on yksinkertainen ja helppo kuntoilumuoto ja tuo mukavaa vaihtelua tavalliselle lenkille tai jumpalle.

Porrastreeni on ilmaista, vahvistaa alavartalon lihaksia, kuluttaa tehokkaasti energiaa sekä nostaa sykettä. Porrastreeneissä kiehtookin niiden helppous! Muuta et tarvita, kuin portaat. Uusia kuntoportaita rakennetaan moniin kaupunkeihin, mutta porrastreenit voi toteuttaa monenlaisissa portaikoissa eikä niiden tarvitse edes olla kovin pitkät, jopa muutaman portaan kotiportaikossa voi tehdä erilaisia harjoituksia.

 • Muista valita kengät, joissa hyvä vaimennus ja napakka alustatuntuma. Aloita porrastreeni oman tasosi mukaan ja lisää treeniä hiljalleen omaa kehoa kuulostellen.
 • Etsi treeniin soveltuva portaikko lähiympäristöstäsi. Tee hyvä lämmittely ennen treenin aloittamista. Lämmittele viitisen minuuttia koko kroppaa ja aktivoi kaikki lihaksesi ja nivelesi.
 • Askella tai hölkkää portaita ylös, palaa portaat alas kävellen tai rauhallisesti hölkäten. Tavoitteenasi päästä 100 askelmaa 4 kertaa peräkkäin. Kun tämä onnistuu, voit kasvattaa nopeuttasi.
 • Kokeile myös tehdä harjoitus niin, että astut vain joka toiselle portaalle ylös mennessä. Portaita noustessa on tärkeää astua kantapää edellä koko jalalla portaalle. Muista myös keskivartalon tuki!

  Kokeile myös:

 • Asetu sivuttain kohti portaita, nosta portaiden puoleinen jalka toiselle tai kolmannelle rappuselle ja nouse kylki edellä ja tuo myös alempi jalka toisen viereen portaalle. Palauta alempi jalka, mutta pidä ylempi jalka koko ajan ylemmällä portaalla. Toista haluttu määrä ja vaihda puoli. Voit vaihtoehtoisesti myös vain kävellä portaita sivuttain ylös ja alas.
 • Lankku portailla - asetu lankutusasentoon portaalle niin että rintakehä on kohti portaita ylöspäin ja jalat maassa. Kädet noin neljännellä askelmalla. Pysy asennossa 1 minuutti.
 • Varpaille nousut – Seiso päkiän varassa portaiden askelman reunalla, nouse vuorotellen ylös varpaille ja laskeudu alas, tee liike hitaasti ja hallitusti. Ota tarvittaessa tukea portaiden kaiteesta. Varpaille nousun saa vielä haastavammaksi tekemällä sen vuorotellen vasemmalla ja oikealla jalalla. Varpaille nousu vahvistaa pohjelihaksia.
 • Haluatko lisätreeniä pakaroille ja reisille? Hyppää portaalle tasajalkaa. Jousta polvia hypyn lopussa.
 • Lisää haastetta treeniin? Asetu punnerrusasentoon portailla rintakehä kohti portaita, jalat maassa ja kädet ylempänä portailla. Tuo rintakehää kohti portaita ja pidä vartalo tiukkana.